Background Image

Inspired by Belinda's Kitchen

Hoeveel gezonde vetten mag je eten per dag?
Hoeveel gezonde vetten mag je eten per dag?

Wij horen momenteel heel veel  over  gezonde  en ongezonde vetten, wat feitelijk neer komt op  onverzadigde en verzadigde vetzuren, maar hoeveel mogen wij daar nu eigenlijk dagelijks  van eten?

In principe zou de inname van ongezonde vetten nul moeten zijn, maar dit zou niet echt realistisch zijn in een gewone eetpatroon dus wij moeten proberen de ongezonde vetten zo veel mogelijk te beperken. Maar wat met  gezonde vetten, hoeveel mogen wij daar van eten per dag?

Van de totale energie, dat wil zeggen calorieën die men op een dag moet opnemen, mag tussen de  30% tot 40% van vetten komen. Die dagelijks hoeveelheid calorieën dat een mens nodig heeft hangt vooral van af je geslacht, leeftijd en activiteit. Dus met een beetje wiskunde en wetende dat 1 gram vet 9 kcal heeft, kunnen wij eenvoudig berekenen hoeveel grammen vet wij mogen eten.

Bijvoorbeeld, als iemand behoefte heeft aan 2000 kcal per dag, zou die persoon  66g tot  88g vetten mogen innemen per dag. Maar voor iemand die wil gezond afvallen, mag de inname vetten ( liefst gezonde) niet meer dan 30% zijn, dus bij een inname van 2000kcal per dag, niet meer dan 66g gezonde vetten.

Om dagelijks de juiste hoeveelheid gezonde vetten in je dieet te ver krijgen eet je bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk met vers fruit en groeten, gezonde olies zoals olijfolie, zonnebloempit enz, en ook noten en zaden. Een gemakkelijke manier om een portie gezonde vetten te eten is om de dag te beginnen met een granola ontbijt. Maar hier moet je ook opletten en zorgen dat je granola niet enkel suikerarm is, maar ook dat de gezonde vetten niet te hoog zijn. Zorg zeker dat het vetgehalte van je granola niet meer is dan 18g/100g en het aantal calorieën niet meer  dan 400kcal/100gram.
 
Belinda’s Kitchen Granola’s zijn vakkundige uitgewerkt met onze huisdiëtiste en zijn allemaal suiker-, calorie- en vetarm.
 image

“Het was een lang en boeiend proces maar na heel wat testen, proeven, analyses, voedingswaarden berekeningen, en opnieuw uitproberen, lanceerden we op 1 maart 2017 onze eerste producten: ”

4 wetenschappelijk geteste en uitgebalanceerde supergezonde granola’s, een primeur op de Belgische markt. Het onthaal was overweldigend, de interesse enorm, de voldoening voor ons harde werk navenant.

Lees meer